|

Cara Jual Beli Saham Dengan Teknik Wyckoff

Cara Jual beli saham dengan teknik Wyckoff | Teknik Wyckoff adalah salah satu teknik tertua dan paling dipercayai oleh pelabur. Ia telah diperkenalkan oleh Richard D. Wyckoff, yang merupakan salah seorang pelabur yang paling berjaya pada zamannya. Teknik ini berdasarkan idea bahawa harga pasaran ditentukan oleh interaksi penawaran dan permintaan(supply and demand). Ia boleh digunakan untuk mengenal pasti apabila stok terlebih beli (overbought) atau terlebih jual (oversold), dan untuk mencari titik beli dan jual yang baik.

Apakah Teknik Wyckoff?

Teknik Wyckoff merupakan kaedah analisis teknikal yang membantu pelabur mengenal pasti peluang membeli dan menjual. Ia berdasarkan idea bahawa pasaran adalah kitaran, dan harga bergerak dalam gelombang. Teknik Wyckoff merangkumi beberapa strategi untuk berdagang, termasuk perdagangan trend, dagangan pecah dan perdagangan pengumpulan/pengedaran (trend trading, breakout trading, and accumulation/distribution trading).

Cara jual beli saham teknik wyckoff

Fasa “Accumulation” (pengumpulan)

Pada kebiasaannya pada fasa ini, harga saham adalah dalam keadaan “sideways” (mendatar). Fasa ini boleh jadi sangat lama, ada yang sehingga bertahun-tahun dalam fasa sideways.

Fasa “Mark Up”

Harga saham mula naik secara neutral pada fasa ini setelah melepasi tahap rintangan (resistance) sesuatu harga.

Fasa “Distribution”

Apabila pelabur-pelabur besar atau composite man merasakan bahawa harga saham ini sudah sampai kemuncak, mereka mula menjual saham-saham mereka. Momentum kenaikan harga akan berkurangan kesan dari penjualan saham mereka.
Sekiranya anda membeli saham tersebut pada waktu ini, anda akan tersangkut disini.

Fasa “Mark Down”

Setelah composite man menjual saham-saham mereka, harga saham bagi syarikat tersebut akan mula turun. Sindiket composite akan menunggu sehingga harga betul-betul turun barulah mereka akan membeli semula. Namun harus diingat proses ini mungkin mengambil masa bertahun-tahun.

Bagaimana Teknik Wyckoff terjadi?

Penggunaan teknik Wyckoff adalah berdasarkan pemerhatian pasaran, khususnya hubungan antara harga, volume, dan masa. Dengan memahami hubungan ini, Wyckoff percaya bahawa anda boleh mendapat kelebihan berbanding seluruh pasaran. Untuk menggunakan teknik Wyckoff, anda perlu mengenal pasti tiga fasa penting: pengumpulan(accumulation) , penandaan (mark up) dan pengedaran (distribution). Apabila fasa ini telah dikenal pasti, anda boleh menggunakannya untuk membuat keputusan samada mahu beli atau jual.
Ada juga teori yang mengatakan, berdasarkan kajian dan pemerhatian Richard Wyckoff, beliau mendapati bahawa turun naiknya harga pasaran saham ini perlu dikaji semula samada ianya didagangkan oleh seorang pelabur sahaja (digelar composite man) atau bukan.

Composite man merupakan individu atau sindiket yang memanipulasi pasaran dan akan menyebabkan ramai pelabur runcit kerugian dalam pelaburan. The composite man sangat licik dalam menjalankan modus operandinya. Biasanya pelabur runcit seperti kita akan mudah terperangkap dengan permainan composite man ini. Oleh itu, sebagai pelabur runcit, kita perlulah peka dan cekap untuk membaca pergerakan sesebuah saham itu.

Ciri-ciri kaunter Wyckoff

Ciri-ciri kaunter Wyckoff adalah seperti dibawah:

Jumlah Dagangan Saham Yang Kecil (Small Market Capitalisation)

Antara ciri utama kaunter Wyckoff adalah syarikat yang mempunyai jumlah saham dagangan yang kecil. Dengan jumlah dagangan yang kecil, lebih mudah mereka untuk manipulasi harga saham berbanding syarikat yang mempunyai jumlah dagangan yang besar. Sebagai pelabur, anda perlu sangat berhati-hati dan membuat lebih banyak kajian sekiranya ada kaunter yang mempunyai jumlah dagangan saham yang kecil yang menarik minat anda sebelum anda memulakan pelaburan.

Anda perlu ingat, semakin kecil jumlah dagangan sesebuah syarikat, semakin mudah saham syarikat tersebut untuk dimanipulasi.

Harga Saham Yang Murah (Penny Stock)

Saham yang murah atau kita panggil juga sebagai saham penny stock merupakan salah satu ciri kaunter Wyckoff. Oleh sebab itu ramai pakar pelaburan menasihati pedagang runcit seperti kita supaya cuba menjauhi penny stock. Anda perlu membuat kajian lebih sekiranya anda berniat untuk membeli saham penny stock. Hal ini kerana saham penny stock sangan mudah dimanipulasi berbanding saham-saham yang mahal.

Syarikat Yang Sedang Mengalami Kerugian

Syarikat yang mengalami kerugian merupakan antara sasaran utama composite man. Pada kebiasaannya syarikat yang rugi kurang mendapat perhatian pelabur institusi dan pelabur runcit. Hal ini kerana fundamentalnya yang tidak begitu meyakinkan. Namun, saham yarikat-syarikat rugi inilah yang diminati oleh composite man. Sebab itulah penting juga anda pandai membuat Analisa fundamental di samping analisa teknikal.

Saham Yang Sedang Berada Di Dalam Fasa Accumulation

Saham yang berada pada fasa accumulation juga merupakan saham tumpuan bagi composite man. Saham yang sudah lama dalam fasa accumulation biasanya tidak lagi menjadi perhation para pelabur dan hanya akan dikenalpasti apabila jumlah transaksi sudah tinggi dan harga sudah naik tinggi.

Kesimpulannya, Teknik Wyckoff ialah kaedah analisis teknikal yang boleh digunakan untuk berdagang pelbagai pasaran. Teknik ini menggunakan idea bahawa pasaran adalah kitaran, dan harga bergerak dalam gelombang. Teknik Wyckoff boleh menjadi cara yang sangat berkesan untuk berdagang, tetapi anda perlu mahir tentang teknik yang digunakan. Selain itu, teknik Wyckoff tidak selalu tepat dalam semua keadaan pasaran. Teknik Wyckoff boleh digunakan oleh pedagang dari semua peringkat pengalaman, tetapi adalah penting untuk kita mengambil kira bahawa teknik ini memerlukan sejumlah pengalaman dan pengetahuan bagi membolehkan ia digunakan dengan berkesan.

Ingin belajar lebih terperinci cara jual beli saham dengan teknik wyckoff, boleh mulakan dengan panduan melabur saham ini.

 

Artikel menarik lain:

Jana Pendapatan dengan Fiverr

Siapa Sultan Pemurah

 

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *