Bantuan Perniagaan Hijrah Selangor
| |

8 Bantuan Perniagaan Negeri Selangor Patuh Syariah

Hijrah Selangor menawarkan bantuan perniagaan melalui Program Mikro Kredit Bersepadu atau dikenali sebagai SKIM HIJRAH SELANGOR. Skim ini merupakan inisiatif Kerajaan Negeri Selangor untuk meramaikan golongan kelas menengah di negeri Selangor melalui pelaksanaan sistem penyaluran modal tambahan yang efisien kepada peniaga-peniaga kecil yang menepati syarat-syarat yang ditetapkan.
Program ini telah dilancarkan dengan rasminya pada 24 Mac 2015. Sejak tahun 2015, Kerajaan Negeri Selangor telah memperuntukkan sebanyak RM139 juta bagi HIJRAH SELANGOR memberikan bantuan perniagaan patuh syariah kepada usahawan kecil negeri Selangor bagi objektif dan manfaat dibawah:
Objektif Bantuan Perniagaan
Bantuan Perniagaan Selangor

Hijrah Selangor menawarkan 8 Skim Pembiayaan Perniagaan bagi mengembangkan perniagaan peniaga-peniaga kecil Selangor:

1. i-BISNES

Hijrah Selangor melalui Pembiayaan Skim I-Bisnes menyediakan modal pusingan perniagaan sehingga RM 50,000 dengan syarat mudah, cepat dan tidak membebankan kepada usahawan khususnya rakyat di Negeri Selangor.
Kemudahan Pembiayaan Skim I-Bisnes ini mampu memberikan rangsangan kepada usahawan dalam mengembangkan lagi aktiviti perniagaan yang dijalankan.
TERBUKA kepada semua sektor perniagaan seperti:
  1. Pemakanan
  2. Pembekal
  3. Pemprosesan
  4. Penternakan dan pertanian
  5. Perkhidmatan
  6. Perniagaan atas talian

2. i-LESTARI

Skim Pembiayaan i-Lestari adalah pembiyaan sebanyak RM100,000.00 dan pembiayaan paling besar di Hijrah Selangor. Terbuka kepada semua aktiviti perniagaan khususnya untuk warga Selangor.

3. ZERO TO HERO

Skim Pembiayaan Zero To Hero menawarkan pakej perniagaan khusus buat rakyat Negeri Selangor yang ingin memulakan perniagaan. Skim ini dapat membantu menerapkan latihan, pemasaran dan bimbingan yang berterusan secara langsung oleh syarikat peneraju yang dilantik bagi tempoh 6 bulan kepada usahawan yang baru menceburi bidang perniagaan agar terus berkembang baik dan menjadi seorang usahawan yang berjaya.

4. NaDI

Skim Pembiayaan Niaga Darul Ehsan (NaDI) menawarkan pembiayaan berbentuk kewangan sehingga RM5,000 sebagai modal perniagaan kepada mereka yang ingin memulakan perniagaan secara kecil-kecilan.
Skim ini terbuka kepada seluruh rakyat Selangor khususnya wanita yang mewakili isi rumah dengan syarat pembiayaan yang sangat mudah.

5. GO DIGITAL

Skim Pembiayaan Go Digital Hijrah Selangor diwujudkan untuk membantu para peniaga mentransformasikan kaedah perniagaan kearah digitalisasi melalui platform terkini dan moden. Dengan pemasaran perniagaan secara digital, ia dapat membantu meningkatkan keupayaan pasaran produk dan servis yang akhirnya mampu memaksimumkan keuntungan hasil jualan secara dalam talian.

6. i-BERMUSIM

Hijrah Selangor melalui Skim Pembiayaan i-Bermusim sedia membantu para usahawan yang menjalankan aktiviti perniagaan di musim perayaan atau buah-buahan untuk mendapatkan modal pusingan.
Kemudahan pembiayaan skim ini dengan syarat mudah, cepat dan tidak membebankan mampu memberikan rangsangan kepada usahawan dalam mengembangkan lagi aktiviti perniagaan yang dijalankan.

7. i-AGRO

Hijrah Selangor telah berjaya membantu ramai usahawan dalam sektor Pertanian, Penternakan dan Akuakultur di Negeri Selangor untuk mendapatkan modal tambahan bagi mengembangkan aktiviti perniagaan yang diusahakan.
Pembiayaan sehingga RM 50,000 ditawarkan oleh Hijrah Selangor melalui pembiayaan Skim I-Agro diharap dapat membantu para usahawan dalam sektor Agro berkembang dengan lebih pesat.

8. SITHAM

Program Pembangunan Usahawan India Selangor (SITHAM)
Permohonan dan semakan status permohonan boleh dilakukan melalui online dari website Hijrah Selangor.
Anda juga boleh menghubungi pegawai bertugas mengikut kawasan anda seperti gambar dibawah:
Untuk maklumat lebih lanjut, sila rujuk website Hijrah Selangor.
Semoga perkongsian ini dapat memberi manfaat kepada anda.
Sumber Rujukan: Facebook Hijrah Selangor

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *