jana pendapatan sebagai freelancer
|

8 Perkara anda perlu tahu sebelum Jana Pendapatan Sebagai Freelancer

Jana Pendapatan Sebagai Freelancer | Artikel ini akan menerangkan beberapa ciri asas kerjaya freelance. Sebagai seorang freelancer, anda juga adalah seorang pemilik perniagaan.  Anda akan bertanggungjawab untuk semua elemen perniagaan anda.
Oleh yang demikian, anda perlu mempunyai pemahaman yang kukuh tentang apa yang dimaksudkan sebagai freelancer. Jawab persoalan di bawah untuk mula buat duit sebagai freelancer.

8 Perkara Asas Untuk Jana Pendapatan Sebagai Freelancer

 

1.Adakah freelancer sesuai untuk anda?

Untuk memulakan kerjaya atau perniagaan sebagai freelancer memerlukan keberanian dan pelaburan. Pastikan anda memiliki kedua-dua ciri tersebut untuk mula menjana pendapatan sebagai freelancer.

2. Apakah kemahiran yang anda ada?

Pertama sekali, anda perlu bermula dengan memikirkan kemahiran yang anda ada. Kemahiran yang telah anda perolehi sepanjang hidup dan kerjaya anda. Anda juga boleh menawarkan kemahiran yang anda perolehi dari pendidikan, kursus atau apa-apa sahaja perkara yang anda bagus dan cemerlang. Perniagaan freelance anda akan lebih mudah berjaya jika anda menawarkan perkhidmatan mengikut kekuatan dan kemahiran anda.

3. Apa yang menarik minat anda?

Selain kemahiran anda, anda perlu mengenali apa yang menarik minat anda.  Apakah jenis perkerjaan yang anda suka?
Bagaimana dengan masa lapang dan hobi anda?  Apa yang anda ingin lakukan, Dan mengapa anda menyukainya?

Perniagaan freelance anda akan paling berjaya jika anda melakukan kerja yang anda benar-benar menyukainya.

Paling penting, apakah jenis kerja yang membuat anda gembira?
Anda harus memikirkan dengan mendalam, apakah projek atau perkerjaan lampau anda  yang paling anda sukai.

Apakah elemen projek dan kerja tersebut yang membuatkan anda mengemarinya.

Atau, jika anda terlibat dalam melakukan kerja yang anda benci, fikirkan sebabnya, dan tentukan perkara yang boleh anda lakukan untuk memastikan ia tidak berulang lagi.

Menumpukan pada melakukan kerja yang menggembirakan anda akan meningkatkan kualiti kehidupan anda sebagai freelancer.

4. Apakah perkhidmatan anda?

Selain menentukan apa yang anda lakukan, anda juga perlu menentukan apa yang anda tidak boleh lakukan . Ini akan memastikan bahawa anda hanya melakukan kerja yang berkualiti di niche kepakaran yang ingin anda lakukan.

Apabila anda memulakan kerjaya freelancer, anda harus benar-benar memikirkan apa yang sebenarnya anda ingin lakukan .

Anda harus memikirkan tentang perkhidmatan yang ingin anda tawarkan secara khusus.  Ia sepatutnya terletak di antara kemahiran dan minat anda  Kerana ia akan menjadi kunci kepada kejayaan perniagaan freelance anda.

5. Idea perkhidmatan yang boleh ditawarkan sebagai freelancer

Terdapat banyak idea, yang boleh disesuaikan dengan kemahiran dan minat anda.  Kemungkinan anda sudah mempunyai idea tentang apa yang anda akan ingin lakukan.

jana pendapatan sebagai freelancer

Namun tidak salah jika anda mempertimbangkan idea perkhidmatan di bawah untuk perniagaan freelance anda.

Idea perniagaan freelance:

1.Penulisan
– Copywriting
– Mengedit
– Proofreading
– Blog
– Kewartawanan
– Ghostwriter
– Content Writer

2. Web Developer
– Reka bentuk web
– Penciptaan laman web
– Pengaturcaraan perisian

3. Reka bentuk grafik
4. Fotografi
5. Mentranskripsi
6. Menterjemah

7. Mengajar
– Pengajaran Bahasa Inggeris dalam talian

8. Bimbingan

9. Pemasaran media sosial
– Penciptaan kandungan
– Pengurusan jenama

10. Pengoptimuman Enjin Carian
11. Data Entry
12. Pentadbir
13. Simpan kira
14. Virtual Assistance
15. Pemasaran

Sebaik sahaja anda mempunyai idea yang luas tentang perkara yang anda ingin lakukan, anda boleh mengecilkannya kepada niche tertentu.

Ini bukanlah sesuatu yang perlu anda lakukan serta-merta, tetapi ia perlu bagi mengembangkan lagi perniagaan freelance anda.

6. Siapa pelanggan anda?

Sebaik sahaja anda mengetahui jenis perkhidmatan yang anda ingin tawarkan, anda perlu mempertimbangkan siapakah sasaran anda sebagai pelanggan.

Adalah penting untuk anda menetapkan pasaran/pelanggan yang ingin anda sasarkan dan anda dinasihatkan untuk menumpukan pada pelanggan yang berkualiti berbanding kepada kuantiti.

Anda tidak perlu mengatakannya kepada semua prospek pelanggan. Anda boleh menolak, jika bakal pelanggan menunjukkan ciri-ciri yang tidak disenangi seperti bercakap kasar, tidak menepati janji dan sebagainya. Jangan risau, terdapat banyak lagi peluang laun.

Peruntukkan masa anda kepada pelanggan dan projek yang anda suka dan boleh dipercayai. Adalah disyorkan supaya anda mendapatkan pelanggan untuk jangka panjang. Salah satu matlamat perniagaan adalah untuk mengekalkan pelanggan yang berkualiti dan membina hubungan yang baik dengan mereka.

7. Kos tersembunyi

Mungkin terdapat kos permulaan yang anda perlukan untuk memulakan perniagaan bergantung pada niche anda seperti perisian komputer, teknologi baharu, peralatan pejabat, pejabat dan lain-lain.

Merekod semua kos perniagaan freelance anda adalah sangat penting bagi mengelakkan sebarang masalah kewangan di kemudian hari.

8. Motivasi

Mempunyai perniagaan freelance memerlukan motivasi dan disiplin.  Anda tidak akan lagi mempunyai bos yang berlegar-legar menuntut anda bekerja lebih mass.  Bermotivasi diri dan mempunyai pengurusan masa yang baik adalah ciri utama untuk berjaya sebagai freelancer.

Ketahui strategi motivasi yang sesuai untuk anda dan gunakannya untuk mencapai matlamat anda.

Baca Juga: Cara Menulis Copywriting

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *