cara tulis copywriting
| |

Cara Tulis Copywriting yang Bagus

Cara Tulis Copywriting | Jika anda ingin berniaga online anda haruslah tahu teknik menulis copywriting yang betul bagi menarik prospek untuk menjadi pelanggan anda.
Pertama sekali anda haruslah tahu target pelanggan anda kemudian baru anda tentukan jenis penulisan dan samada menulis copywriting dengan singkat atau panjang.
Pada asasnya terdapat 2 jenis pembeli.
1. Pembeli Impulsif
Biasanya adalah jenis pembeli yang tiada masa atau tidak suka membuat kajian terlampau lama. Biasanya mereka akan membaca tajuk copywriting, subtopik, lihat gambar dan baca caption kemudian terus membuat keputusan.
2. Pembeli Analitikal
Pembeli ini lebih suka peneragan yang terperinci berkenaan produk dan perkhidmatan. Mereka akan membaca semua informasi yang diberikan dan review juga amatlah penting bagi mereka.
Oleh itu, untuk berjaya dalam perniagaan online anda hendaklah menghasilkan copywriting yang boleh memenuhi keperluan kedua-dua jenis pembeli.

Tips menjadi penulis copywriting yang bagus

Menjadi seorang penulis copywriting bukan sahaja memerlukan seseorang itu tahu bagaimana untuk menulis malah perlu juga tahu untuk berhubung dan berkomunikasi dengan berjuta-juta audience menerusi penulisannya.
Berikut adalah tips untuk menjadi penulis copywriting yang bagus:

1. Tulis dengan Jelas dan Direct to the Point

Matlamat penting bagi penulis adalah untuk berkomunikasi dengan penontonnya dengan kata-kata yang mudah dan mudah difahami.  Penulis hendaklah menggunakan bahasa standard dalam penulisan bagi memastikan semua orang yang membaca faham apa yang penulis sampaikan.
Anda tidak perlu menulis terlampau panjang seperti thesis atau laporan berita kerana apa yang audience anda mahu tahu adalah fakta yang tepat maka penulisan yang jelas dan direct to the point adalah sangat digalakkan.

2. Mengetahui Tujuan Penulisan

Satu kesilapan kebanyakan penulis ialah ketidakupayaan untuk mereka fokus pada isi penting kandungan yang mereka ingin sampaikan. Idea penulisab haruslah tertumpu kepada tujuan Dan objektif yang ingin disampaikan daripada penulisan itu. melekat pada roti dan mentega kandungan.
Jika menjual produk, penulis mesti menulis sesuatu yang akan membuatkan produk terjual.  Jika mempromosikan acara, penulis mesti menulis sesuatu yang menarik berkenaan acara itu bagi mempromosikan acara tersebut.

3. Gaya Penulisan

Salah satu aspek terpenting seorang penulis copywriting ialah gaya penulisannya.  Walaupun penulis copywriting mempunyai gaya penulisan yang berbeza, ia tetap harus mengambil kira struktur penulisannya. Pastikan copywriting anda mempunyai perkara asas dan penting di dalamnya.
Kebanyakan copywriting di tulis dalam
nada perbualan.  Sesungguhnya ini sangat membantu pembaca namun perkara klise dan ungkapan peribadi mesti dielakkan dalam copywriting bagi memastikan penulisan anda dapat difahami oleh semua orang.
Ketiga-tiga tips ini akan membantu anda menulis copywriting yang menarik namun apa yang paling penting adalah semangat untuk berjaya
Copywriting adalah salah satu bahagian terpenting dalam pemasaran internet.
Sebaik sahaja anda mendapat pelawat ke website atau Facebook anda, anda akan bergantung sepenuhnya pada copywriting anda untuk menukar pelawat kepada pelanggan.
Saya kongsikan perkara penting yang perlu ada dalam copywriting anda.

Cara Tulis Copywriting yang Bagus

Berikut ialah beberapa komponen utama untuk penulisan copywriting yang baik:

1 – Tajuk yang Menarik

Adakah tajuk anda menarik perhatian pembaca dan memaksa mereka untuk membaca lebih lanjut?
Adalah penting untuk tajuk copywriting anda mampu berbuat demikian.  Audience secara amnya surfing/browsing di internet dengan sangat cepat.
Penyelidikan mengatakan bahawa
anda mempunyai masa beberapa saat sahaja untuk menarik perhatian pembaca pada website anda,
atau mereka akan pergi begitu sahaja. Itulah sebabnya tajuk anda sangat penting.

2 –  Introduction

Adakah beberapa perenggan pertama copywriting anda menekankan tajuk, dan meyakinkan pembaca untuk terus membaca?
Pastikan introduction (perenggan pertama) mampu menaikkan minat pembaca untuk terus membaca penulisan anda sehingga habis

3 – Faedah dan Kelebihan

Adakah copywriting  anda menjual ciri-ciri menarik atau faedah dan kelebihan produk atau perkhidmatan anda?
Sebagai contoh, adakah copywriting anda meyakinkan pembaca anda bahawa produk vitamin C anda adalah yang terbaik Dan memberi banyak manfaat kesihatan?

4 – Seruan Bertindak (Call to Action)

Adakah copywriting anda dengan jelas dan menarik memberitahu bakal pelanggan anda apa tindakan yang patut mereka ambil selepas membaca copywriting anda?  (biasanya tindakan yang diingini ialah membeli produk anda)

5 – Jaminan

Prospek anda hanya akan membeli jika mereka berasa selesa dan yakin untuk berbuat demikian.
Beberapa perkara yang boleh anda lakukan untuk membuatkan mereka berasa lebih yakin membeli daripada anda, seperti:

a. Memaparkan gambar anda
b. Memaparkan cara menghubungi anda
c. Kekayakan dan keahlian dengan perbadanan yang dipercayai
d. Jaminan
e. Meyakinkan yang data pelanggan adalah selamat dengan anda

Cara yang dikongsikan di dalam artikel ini adalah cara asas menulis copywriting yang betul. Jika anda ingin mempelajari teknik copywriting yang lebih mendalam anda boleh menyertai seminar perniagaan online atau copywriting dari pengajar yang bertauliah dan dipercayai.
Baca Juga

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *