| | |

Apa itu Cryptocurrency dan Senarai Platform Melabur Terbaik

Apa itu cryptocurrency dan senarai platform melabur terbaik |  Cryptocurrency ialah token digital atau maya yang menggunakan kriptografi untuk menjamin transaksi dan untuk mengawal penciptaan unit baharu. Cryptocurrency adalah berpusat, bermakna ia tidak tertakluk kepada kawalan kerajaan atau institusi kewangan. Bitcoin, mata wang kripto yang pertama dan paling terkenal, telah dicipta pada tahun 2009.

Cryptocurrency sering didagangkan di bursa berpusat dan juga boleh digunakan untuk membeli barangan dan perkhidmatan. Bitcoin, sebagai contoh, boleh digunakan untuk membeli barangan daripada Overstock.com dan Expedia. Mata wang kripto juga boleh digunakan untuk membayar barangan dan perkhidmatan di beberapa pasaran web gelap.

Apa itu cryptocurrency dan senarai platform melabur terbaik

Walaupun Bitcoin adalah mata wang kripto yang paling terkenal, kini terdapat pelbagai jenis mata wang kripto, termasuk Litecoin, Dash, dan Ethereum. Mata wang kripto sering didagangkan antara satu sama lain di bursa berpusat mereka.

 

Kelebihan Cryptocurrency

 

Cryptocurrency, telah wujud selama beberapa tahun yang lepas, dan pada masa itu, mereka telah berjaya menarik banyak perhatian. Ada banyak kelebihan apabila menggunakan cryptocurrency. Saya akan kongsikan beberapa kelebihan cryptocurrency di bawah.

Pertama sekali, cryptocurrency adalah sangat selamat. Mereka menggunakan kriptografi lanjutan untuk melindungi daripada kecurian dan penipuan. Ini menjadikan cryptocurrency sesuai untuk transaksi dalam talian, kerana anda boleh memastikan bahawa wang anda selamat.

Kedua,cryptocurrency adalah sangat pantas dan cekap. Urus niaga diproses dengan cepat, dan tiada pengantara pihak ketiga yang terlibat. Ini menjadikannya pilihan yang bagus untuk orang yang ingin melakukan transaksi dengan cepat dan mudah.

Ketiga, cryptocurrency adalah sangat berpatutan. Yuran transaksi jauh lebih rendah daripada yang dikenakan oleh institusi perbankan tradisional. Ini menjadikan mereka pilihan kos efektif untuk orang yang ingin menjimatkan wang untuk urus niaga mereka.

Keempat, mata wang kripto digunakan secara global. Ia boleh digunakan di mana-mana sahaja di dunia, tanpa mengira lokasi anda. Ini menjadikan mereka sesuai untuk orang yang perlu menghantar atau menerima bayaran dari luar negara.

Akhirnya, mata wang kripto menjadi semakin popular setiap hari. Apabila lebih ramai orang mula menggunakannya, nilai mata wang ini akan terus berkembang. Jadi, jika anda sedang mencari cara untuk melabur wang anda, mata wang kripto mungkin pilihan yang tepat untuk anda.

Cara membeli dan menjual Cryptocurrency

Jika anda berminat untuk membeli atau menjual mata wang kripto, berikut adalah beberapa perkara yang perlu diingat:

  1. Pertukaran terdesentralisasi ialah cara terbaik untuk berdagang mata wang kripto, kerana ia tidak memerlukan anda memberikan sebarang maklumat peribadi. Pastikan anda membaca ulasan sebelum memilih pertukaran.
  2. Banyak mata wang kripto boleh dibeli dengan mata wang tradisional seperti USD atau EUR. Anda boleh menggunakan perkhidmatan seperti Huobi atau Binance untuk membeli mata wang kripto dengan kad kredit atau akaun bank.
  3. Sebaik sahaja anda telah membeli mata wang kripto, anda boleh menyimpannya dalam dompet mata wang kripto (e-wallet). Terdapat pelbagai jenis dompet, jadi pastikan anda memilih satu yang bereputasi baik dan sesuai dengan keperluan anda.
  4. Jika anda ingin menjual mata wang kripto, anda boleh melakukannya pada pertukaran terdesentralisasi atau melalui perkhidmatan seperti Huobi atau Binance. Ingat untuk sentiasa menggunakan pengesahan dua faktor untuk keselamatan tambahan.

 

Hukum melabur dalam Cryptocurrency

Menurut laman web Luno,Mjlis Penasihat Syariah Suruhanjaya Sekuriti Malaysia sudah mengeluarkan kenyataan bahawa melabur dalam pasaran cryptocurrency adalah patuh syariah.

Paling penting sebelum melabur anda kena betul-betul faham konsep yang digunakan. Anda juga perlu faham bahawa cryptocurrency merupakan asset digital dan bukan mata wang. Oleh sebab itu, cryptocurrency boleh didagangkan. 

 

5 platform popular untuk melabur Crypto

Cryptocurrency menjadi semakin popular setiap hari. Malah, kini terdapat berates-ratus mata wang kripto yang berbeza untuk dipilih. Jika anda ingin memasuki pasaran mata wang kripto, berikut ialah lima platform yang boleh anda gunakan untuk berdagang mata wang kripto.

 

1. Luno

Luno ialah syarikat Afrika Selatan yang membenarkan pengguna membeli dan menjual Bitcoin dan Ethereum. Luno ialah salah satu platform paling mesra pengguna yang tersedia, dan mereka menawarkan aplikasi mudah alih untuk akses mudah.

 

2. Huobi

Huobi ialah pertukaran mata wang kripto global yang menawarkan lebih 250 mata wang kripto berbeza untuk didagangkan. Mereka mempunyai platform yang mesra pengguna dan menawarkan sokongan pelanggan 24/7.

 

3. Binance

Apa itu cryptocurrency dan senarai platform melabur terbaik

Binance ialah satu lagi pertukaran mata wang kripto global yang menawarkan pelbagai jenis mata wang kripto untuk didagangkan. Mereka mempunyai platform yang mesra pengguna dan menawarkan sokongan pelanggan 24/7.

 

4. LocalBitcoins 

LocalBitcoins ialah pasaran dalam talian yang membolehkan pengguna membeli dan menjual Bitcoin secara tempatan. Ia merupakan pilihan yang bagus untuk orang yang ingin mengelakkan bayaran yang berkaitan dengan pertukaran.

 

5. Kucoin 

Kucoin ialah pertukaran mata wang kripto yang berpangkalan di Hong Kong yang menawarkan pelbagai jenis mata wang kripto untuk didagangkan. Mereka mempunyai platform yang mesra pengguna dan menawarkan sokongan pelanggan 24/7.

 

Kesimpulan

Cryptocurrency mungkin agak asing bagi kita, namun saya percaya akan datang cryptocurrency semakin diterima ramai dan penggunaannya akan semakin meluas. Sekiranya anda berminat untuk melabur didalam cryptocurrency anda perlulah mendalami dan membuat sedikit kajian berkaitan coin yang akan anda laburkan serta platform yang perlu anda guna. Anda juga perlu ada asas pelaburan seperti pandai membuat Analisa teknikal sebelum anda melabur dalam mana-mana cryptocurrency. 

Diharapkan perkongsian tentang apa itu cryptocurrency dan senarai platform melabur terbaik ini bermanfaat untuk anda.

 

Baca Juga: 

Cara mula melabur saham global

Apa itu saham, forex, FCPO dan unit trust

 

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *