solat sunat
|

Solat Dhuha Ringkas – Panduan Lengkap

Solat Dhuha merupakan tanda kesyukuran kita kepada Allah SWT terhadap segala nikmatNya yang telah dikurniakan kepada kita termasuklah nikmat sendi-sendi di dalam badan kita ini. Marilah kita cuba beristiqamah mendirikan solat ini setiap hari walaupun cuma 2 rakaat kerana itu lebih dikasihi oleh Allah SWT sebagaimana diriwayatkan oleh Aisyah RA, bahawa Nabi SAW bersabda:

“Amalan yang paling disukai oleh Allah SWT adalah yang berterusan dilakukan oleh pelakunya walaupun ia sedikit.” [Riwayat Muslim (783)]

Bilangan Rakaat

Solat Dhuha boleh dilakukan dengan dua rakaat paling sedikit, atau empat, enam, lapan sehingga 12 rakaat paling banyak.

Disarankan oleh Nabi  sekurang-kurangnya Dhuha dua rakaat dan sebanyak-banyaknya lapan rakaat. Inilah yang tercatat dalam fiqh mazhab Syafie. Dalam hadis Nabi  riwayat Abu Hurairah r.a disebutkan yang maksudnya:

Pernah Nabi  berpesan kepadaku supaya berpuasa tiga hari tiap-tiap bulan dan sembahyang dua rakaat Dhuha dan supaya aku witir sebelum tidur.”

(Hadis Riwayat Bukhari & Muslim)

Baca Juga: Cara Menunaikan Solat Hajat

Waktu Solat

Waktu yang disunatkan untuk mengerjakan Solat Sunat Dhuha ialah pada waktu matahari sedang naik iaitu kira-kira matahari naik setinggi tujuh hasta. Dalilnya adalah sebagaimana hadis Rasulullah  yang bermaksud:

Dari Zaid bin Arqam r.a bahawasanya Rasulullah  pernah bersabda bermaksud, Sembahyang Awwabin (Dhuha) itu ialah ketika telah hangat cahaya matahari.”

(Hadis Riwayat Muslim)

Solat Dhuha dilaksanakan bermula daripada terbitnya matahari (selepas waktu syuruk) sehingga sebelum tergelincir matahari. Rujuk Kitab Bughyat al-Muthatawwi’ fi Solaat al-Tathawwu’. Manakala, waktu terbaik untuk Solat Dhuha ialah ketika pasir menjadi panas disebabkan matahari sudah mulai terpancar terik.

Ini bermakna, solat ini dilakukan selepas terbit matahari dan sebelum masuk waktu Zohor.

Cara-Cara Melaksanakan Solat Dhuha Ringkas

Solat Dhuha merupakan salah satu solat sunat yang sangat ditekankan oleh Rasulullah SAWkerana ia memiliki banyak keutamaan dan manfaat. Dalam artikel ini, kami akan membincangkan cara-cara untuk melaksanakan solat Dhuha yang betul.

 • Persiapan Solat Sebelum melaksanakan solat Dhuha, pastikan anda sudah memenuhi syarat-syarat solat seperti berwuduk atau mandi junub jika diperlukan. Selain itu, pastikan anda telah menunaikan solat Fajr dan telah berada dalam keadaan suci ketika melaksanakan solat Dhuha.
 • Mempersiapkan diri Sebelum melaksanakan solat Dhuha, hendaklah anda mempersiapkan diri dengan memperbanyakkan zikir dan doa. Sebelum memulakan solat, bersedekaplah sejenak dan berdoa agar Allah SWT memudahkan urusan kita.

Berikut adalah cara-cara untuk melaksanakannya:

 1. Baca Niat solat dhuha ringkas
 2. Takbiratul Ihram: Bertakbirlah dengan mengangkat kedua-dua tangan sehingga kedua-dua telapak tangan menghadap ke arah telinga dan membaca takbiratul ihram.
 3. Bacaan Surah Al-Fatihah: Bacalah Surah Al-Fatihah seperti biasa dalam setiap rakaat.
 4. Bacaan Surah Pilihan: Setelah membaca Surah Al-Fatihah, bacalah surah yang dipilih mengikut kesukaan anda.
 5. Rukuk: Selepas selesai membaca surah, rukuklah dengan membungkukkan badan sehingga tangan hampir menyentuh lutut sambil membaca bacaan rukuk.
 6. Iktidal: Kemudian, bangkitlah dari rukuk berdiri tegak sambil membaca takbir diikuti dengan bacaan iktidal.
 7. Sujud: Lakukan sujud dengan meletakkan dahi, hidung, kedua-dua tangan, lutut dan kedua-dua tapak kaki ke atas lantai. Bacalah bacaan sujud seperti biasa.
 8. Duduk di antara dua sujud: Selepas selesai sujud, duduklah di atas tumit sebentar untuk membaca bacaannya.
 9. Kemudian bangkit semula untuk melaksanakan rakaat kedua. Lakukanlah langkah-langkah yang sama seperti pada rakaat pertama.
 10. Setelah selesai melaksanakan rakaat terakhir, bacalah doa dan selawat ke atas Nabi Muhammad SAW. Berdoalah untuk memohon keberkatan dan keampunan daripada Allah SWT.

Doa Solat Dhuha
solat dhuha mudah

Manfaat dan Kelebihan Solat Dhuha

 1. Mendapat Pahala: Menurut hadis riwayat Abu Hurairah, Nabi Muhammad SAW bersabda: “Barangsiapa yang melaksanakan solat Dhuha dengan sepuluh rakaat, Allah SWT akan membina sebuah istana di syurga untuknya.” Oleh itu, melaksanakan solat Dhuha dengan khusyuk dan ikhlas akan mendapat pahala yang besar dari Allah SWT.
 2. Meningkatkan Produktiviti: Setelah selesai melaksanakan solat, kita akan merasa lebih bertenaga dan lebih fokus untuk melakukan kerja-kerja harian.
 3. Memberikan Ketenangan Jiwa: Ketika melaksanakan solat, kita dapat menghilangkan stress dan kegelisahan dalam hidup kita.
 4. Mendapat Keberkatan dari Allah SWT: Dengan melaksanakan solat Dhuha, kita menunjukkan kecintaan kita kepada Allah SWT dan memohon keberkatan daripada-Nya.
 5. Melaksanakan Sedekah: Dua rakaat Solat Dhuha menyamai kita telah melaksanakan sedekah terhadap 360 sendi di dalam badan kita.

solat dhuha jakim

Kesimpulan

Solat Dhuha merupakan solat sunat yang sangat dianjurkan oleh Rasulullah SAW. Ia merupakan solat yang sangat mudah untuk dilakukan dan mempunyai banyak manfaat dan keutamaan. Oleh itu, janganlah kita lepaskan peluang untuk melaksanakan solat Dhuha setiap hari. Dengan melaksanakan solat Dhuha dengan khusyuk dan ikhlas, kita akan mendapat pahala yang besar dan mendapat keberkatan dari Allah SWT. Semoga artikel ini dapat memberikan manfaat dan pengetahuan kepada kita semua.

Rujukan:

JAKIM

Mufti Terengganu

 

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *