| |

Tips Pilih Pakaian yang Sesuai dengan Bentuk Badan Anda

1 – GEMPAL & TINGGI

Sesuai untukk pilih warna-warna yang gelap contohnya navy blue, emerald green dan lain-lain sebab warna-warna gelap sebegini, akan memberi kesan tampak kurus dan langsing. Jika anda ingin memakai blouse atau baju kurung yang bercorak pastikan anda memilih motif atau corak-corak bunga yang kecil.

2 – BAMBAM & RENDAH

Untuk nampak comel dan ceria kena betul-betuk pilih warna dan corak yang sesuai. Pilih warna yang tak terlalu terang atau terlalu kusam sebagai warna pilihan. Untuk pilihan corak pula, anda dinasihatkan untuk mengelakkan memakai pakaian yang bercorak bunga-bunga besar, kerana ianya akan menonjolkan ketembaman anda.

3 – KURUS & TINGGI

Mereka yang mempunyai tubuk badan kurus dan tinggi amat sesuai mengenakan pakai baju yang berwarna cerah. Manakala, untuk corak pula mereka sesuai untuk mengenakan corak yang besar dan jalur yg melintang supaya tambak tidak terlalu kurus.

4 – KECIK (KURUS & RENDAH)

Serlahkan penampilah dengan pakaian yang lebih cerah dan untuk pemilihan corak, pilih motif atau corak bunga yang sedikit besar. Manakala untuk pakaian berjalur, anda lebih sesuai untuk memilih jalur menegak bagi menampakkan kesan lebih tinggi.
Apa-apa pun yang penting bila anda menyuai padankan pakaian, anda haruslaj mengikut kesesuaian gabungan antara warna dan corak baju, serta jenis seluar atau skirt dan juga tudung bagi mereka yang bertudung.
Semoga artikel ini bermanfaat dan jangan lupa share tips ni dengan kawan-kawan anda ye.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *