Labur Saham dengan Teknik CANSLIM
|

Labur Saham dengan Teknik CANSLIM

Labur saham dengan teknik mudah CANSLIM | Di dalam pelaburan saham, ilmu sangat penting. Tidak kisah samada ilmu fundamental atau teknikal. Sebagai muslim, jika anda memulakan jual beli tanpa ilmu risau kalau-kalau pelaburan anda menjadi judi. Kerana tanpa ilmu kita akan ‘tikam-tikam’ sahaja kaunter yang kita akan beli. Jadi, berhati-hatilah ya.

Di dalam dunia pelaburan juga tiada istilah nasib-nasib. Kalau nasib baik, naiklah. Kalau nasib tak baik, rugilah kita. Bukan begitu. Pelaburan saham ada teknik dan cara yang kita boleh guna untuk pastikan kita akan untung Cuma keuntungan kita akan lambat atau cepat bergantung kepada keadaan pasaran saham pada masa itu.

Pada artikel kali ini saya akan kongsikan kepada anda salah satu teknik yang popular dimana ia merupakan gabungan analisa teknikal dan analisa fundamental yang dinamakan CANSLIM.

C : current earning

A : annual earning

N : new product, new service, new management

S : supply and demand

L : leaders

I : institutional support

M : market direction

 

Teknik CANSLIM

Labur Saham dengan Teknik CANSLIM

Teknik CANSLIM telah dibangunkan oleh William O’Neil. CANSLIM ialah satu set garis panduan yang boleh digunakan untuk mengenal pasti saham yang berpotensi untuk didagangkan. Walaupun terdapat banyak cara yang berbeza untuk berdagang saham, kaedah CANSLIM antara teknik yang sangat berkesan.

C : current quarterly earning

A : annual earning growth

N : new product or new service

S : supply and demand

L : leadership and management

I : institutional sponsorship

M : market direction

Dengan menganalisis factor-faktor diatas, pelabur boleh membuat keputusan mengenai saham yang hendak dibeli dan dijual. Walaupun tiada strategi pelaburan yang dijamin berjaya, teknik CANSLIM mempunyai rekod yang terbukti untuk membantu pelabur mencapai matlamat kewangan mereka.

C : Current Quarterly Earning

 

Current earning atau pendapatan suku tahunan semasa ialah metrik utama yang digunakan dalam teknik CANSLIM. Angka ini mewakili pendapatan yang dilaporkan oleh syarikat untuk suku terbaharu, dibahagikan dengan bilangan saham tertunggak. Sebagai contoh, jika syarikat melaporkan pendapatan RM1 sesaham untuk suku tersebut, dan terdapat 100 juta saham tertunggak, maka pendapatan suku tahunan sesaham semasa ialah RM0.01.

Pendapatan suku tahunan semasa digunakan untuk menilai keuntungan dan potensi pertumbuhan syarikat. Syarikat yang mempunyai pertumbuhan pendapatan yang kukuh biasanya mempunyai harga saham yang lebih tinggi dan lebih menarik kepada pelabur. Oleh itu, adalah penting untuk memantau angka ini semasa menilai syarikat untuk tujuan pelaburan.

 

A : Annual Earning Growth

 

Salah satu faktor utama yang O’Neil syorkan untuk dipertimbangkan semasa pemilihan saham ialah kadar pertumbuhan pendapatan tahunan syarikat. Beliau mendapati bahawa syarikat yang mempunyai pertumbuhan pendapatan yang kukuh cenderung untuk mengatasi prestasi pasaran.Disebabkan itu beliau mengesyorkan agar para pelabur mencari syarikat yang telah melaporkan pertumbuhan pendapatan dua angka dalam setiap tiga tahun yang lalu.

Walaupun ini kriteria ini agak tinggi untuk dipenuhi, O’Neil mendapati bahawa syarikat yang boleh memenuhi kriteria ini biasanya merupakan peneraju dalam industri mereka dan mempunyai asas yang kukuh. Oleh itu, mereka sering berada dalam kedudukan yang baik untuk terus memberikan hasil yang kukuh pada masa hadapan.

 

N : New product or new service

 

N dalam CANSLIM merujuk kepada produk atau perkhidmatan baharu. Ramai pelabur percaya bahawa syarikat yang menawarkan produk atau perkhidmatan baharu lebih berkemungkinan mengalami pertumbuhan, menjadikannya pelaburan yang menarik.

Walaupun pendapat ini ada benarnya, anda perlu berhati-hati apabila melabur dalam syarikat yang bergantung pada produk atau perkhidmatan baharu untuk pertumbuhan mereka. Syarikat jenis ini boleh menjadi sangat berisiko kerana mereka mungkin tidak mempunyai rekod prestasi atau pangkalan pelanggan yang terbukti.

Selain itu, kejayaan produk atau perkhidmatan baharu sukar untuk diramalkan. Atas sebab ini, adalah anda perlulah meneliti dengan terperinci sebelum melabur dalam mana-mana syarikat yang bergantung pada inovasi untuk keuntungan mereka.

S : Supply and demand

 

Faktor supply and demand adalah salah satu aspek terpenting dalam teknik CANSLIM. Teknik ini menggunakan jumlah saham yang tersedia, atau bekalan, untuk membantu pelabur menentukan sama ada sesuatu saham itu dinilai rendah atau terlebih nilai.

Jika penjual lebih ramai daripada pembeli, saham tersebut dikatakan terlebih nilai, begitu juga sebaliknya. Permintaan untuk saham tertentu juga boleh dipengaruhi oleh berita, laporan pendapatan dan penilaian penganalisis. Dengan mengambil kira semua faktor ini, anda boleh menilai sama ada saham tersebut merupakan yang baik atau tidak.

 

L : Leadership and Management

L adalah untuk Kepimpinan dan Pengurusan. Kepimpinan dan pengurusan yang baik sangat penting untuk mana-mana syarikatlebih-lebih lagi bagi perniagaan kecil. Anda perlu mencari syarikat yang mempunyai pemimpin berpengalaman dan mempunyai rekod prestasi yang baik dalam mengembangkan perniagaan. Anda juga perlu mencari syarikat yang mempunyai pengurusan yang baik dan mampu melaksanakan rancangan syarikat dengan cekap.

 

I : Institutional sponsorship

Penajaan institusi sangat penting semasa kita memilih syarikat untuk kita laburkan. Ini merujuk kepada sejauh mana institusi kewangan besar, seperti bank dan syarikat insurans, melabur dalam syarikat tertentu. Sekiranya ada institusi kewangan yang besar yang sanggup melabur kepada syarikat tersebut dengan kadar yang tinggi, pastinya ini memberi tanda awal bahawa saham syarikat tersebut berpotensi untuk berkembang pada masa hadapan.

 

M : Market Direction

 

Apabila keseluruhan pasaran menunjukkan arah aliran menaik(uptrend), lebih mudah bagi saham individu untuk menjana keuntungan. Sebaliknya, apabila pasaran berada dalam aliran menurun (downtrend), ia boleh menjadi lebih sukar bagi saham untuk menjana pulangan. Oleh itu, apabila menganalisis saham menggunakan teknik CANSLIM, adalah penting untuk memberi perhatian kepada hala tuju pasaran keseluruhan.

 

Kesimpulan

Walaupun tiada jaminan dengan menggunakan teknik CANSLIM ini anda akan sentiasa memperoleh keuntungan, namun tiada ruginya juga sekiranya anda menggunakan teknik CANSLIM untuk menganalisa pasaran sebelum anda memulakan pelaburan anda.

Diharapkan artikel tentang labur saham dengan teknik CANSLIM ini dapat memberi manfaat kepada anda. Selamat Maju Jaya!!

 

Baca Juga:

Buat duit dengan saham IPO

Perbezaan antara Saham, Unit Trust, FCPO dan Forex

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *