|

Cara Simpan Susu Ibu yang Betul

Susu Ibu adalah makanan terbaik untuk bayi yang baru lahir. Ia memberikan semua nutrien dan antibodi yang diperlukan bayi untuk pertumbuhan dan perkembangan yang sihat. Jika anda seorang ibu yang menyusukan bayi dan perlu berjauhan daripadanya untuk sementara waktu, penting untuk anda mengetahui cara menyimpan susu badan anda dengan betul.

Berikut adalah beberapa garis panduan untuk membantu anda menyimpan susu ibu anda dengan selamat:

Bersihkan tangan dan pam anda

Cara simpan susu ibu

Sentiasa basuh tangan anda sebelum memerah susu dan pastikan pam itu bersih dan disterilkan. Anda boleh mensterilkan pam dengan merebusnya dalam air panas selama lima minit.

Gunakan bekas yang bersih

Cara simpan susu ibu

 

Gunakan hanya bekas yang bersih dan steril untuk menyimpan susu badan anda. Anda boleh menggunakan botol plastik atau beg yang khas direka untuk menyimpan susu badan. Jangan gunakan beg atau bekas plastik biasa kerana ia mungkin mengandungi bahan kimia yang berbahaya yang boleh mencemarkan susu badan anda.

Label dan letak tarikh pada bekas

Penting untuk melabel dan meletak tarikh susu dipam pada bekas menyimpan susu sebelum menyimpannya. Tulis tarikh dan masa apabila anda memerah susu pada bekas tersebut. Ini akan membantu anda mengetahui kesegaran susu dan memastikan anda menggunakan susu yang paling lama dahulu.

Simpan susu ibu dengan segera

Susu Ibu harus disimpan segera setelah dipam. Jika anda tidak dapat menyimpannya segera, simpan bekas tersebut di tempat yang sejuk, seperti beg penyejuk dengan bekas ais, sehingga anda dapat menyimpannya dengan betul.

Simpan susu dalam peti sejuk

Cara menyimpan susu ibu dengan betul

Susu badan boleh disimpan dalam peti sejuk sehingga 8 hari. Simpan di bahagian belakang peti sejuk di mana suhu paling sejuk. Jangan simpan susu badan berdekatan pintu peti sejuk kerana suhu berubah terlalu banyak.

Bekukan susu

Jika anda perlu menyimpan susu ibu untuk tempoh yang lebih lama, anda boleh membekukan susu tersebut. Susu ibu boleh dibekukan selama 6 bulan dalam peti beku biasa atau sehingga 12 bulan dalam deep freezer. Adalah lebih baik untuk membekukan susu pada jumlah yang kecil antara 2-4 oz supaya anda dapat mencairkan hanya jumlah yang anda perlukan.

Mencairkan susu dengan betul

Apabila mencairkan susu ibu, jangan menggunakan air panas atau microwave. Sebaliknya, mencairkannya secara perlahan-lahan dengan meletakkan bekas tersebut dalam mangkuk air hangat atau dengan meninggalkannya dalam peti sejuk semalaman. Jangan membekukan semula susu yang telah dicairkan.

Gunakan beg simpanan susu dengan betul

Jika anda menggunakan beg simpanan susu, pastikan untuk mengikut arahan penggunaan dan mencucinya dengan betul. Pastikan bahagian dalaman beg tidak tercemar atau kotor sebelum digunakan untuk menyimpan susu.

Jangan campurkan susu ibu

Jangan mencampurkan susu yang terdahulu atau sudah lama dengan susu yang baru. Selain itu, jangan campurkan susu ibu dengan susu formula kerana ia akan mencacatkan sifat antibodi dalam susu.

Buang susu yang sudah tamat tempoh Dan rosak

Buang susu jika susu sudah disimpan terlampau lama atau sudah berbau Dan mempunyai rasa yang tidak enak. Susu yang tamat tempoh atau rosak boleh menyebabkan jangkitan kuman atau penyakit pada bayi anda.

Kesimpulan

Cara simpan susu ibu

Kesimpulannya, penyimpanan susu ibu yang betul Dan tepat adalah penting untuk memastikan bayi anda menerima susu yang berkualiti. Ikuti cara menyimpan susu yang dikongsikan di artikel ini untuk cara penyimpanan yang Selamat. Ingatlah, susu ibu adalah makanan terbaik untuk bayi maka pratikkan la Cara Terbaik untuk menyimpannya ketika anda terpaksa berjauhan dengan si kecil.

Sekiranya anda mempunyai masalah atau tidak yakin tentang cara menyimpan susu anda dengan betul, jangan ragu-ragu untuk berbicara dengan konsultan penyusuan susu ibu untuk mendapatkan nasihat secara terperinci. Penyimpanan susu ibu yang betul adalah penting untuk memastikan anak anda mendapat makanan yang sihat dan berkhasiat.

Baca Juga: Cara Kuruskan bagi Ibu Menyusukan Anakย 

Rujukan : KKM

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *