|

Cara Mengerjakan Ibadah Korban

Cara Mengerjakan Ibadah Korban

Sempena hari raya aidiladha yang mulia ini saya ingin memohon maaf pada semua.. Hari ini saya nak berkongsi ilmu mengenai cara mengerjakan ibadah korban.. Baca jangan tak baca ๐Ÿ™‚
Ulama ahli sunnah wal jamaah telah menetapkan satu kaedah asas dalam menentukan sama ada amal ibadah kita diterima atau ditolak oleh ALLAH. Adalah penting bagi kita untuk benar-benar memahami kaedah asas ini agar kita tidak melakukan amalan yang sia-sia kerana ia tidak diterima ALLAH.
Kaedah yang dimaksudkan oleh penulis adalah amal ibadah tersebut hendaklah dikerjakan semata-mata ikhlas kerana ALLAH dan mengikuti (ittibaโ€™) sunnah Nabi s.a.w.
Firman ALLAH S.W.T:
โ€œDIAlah yang telah mentakdirkan adanya mati dan hidup (kamu) untuk menguji dan menzahirkan keadaan kamu, siapakah antara kamu yang lebih baik amalnya dan DIA Maha Berkuasa (membalas amal kamu) lagi Maha Pengampun (bagi orang-orang yang bertaubat).โ€ โ€“ Surah al-Mulk: 2.
Oleh itu, sewajarnya dalam melaksanakan ibadah korban bersempena dengan perayaan Aidiladha ini, kita berusaha sedaya upaya mencontohi sunnah-sunnah Nabi s.a.w seperti berikut:
1. Waktu perlaksanaan ibadah korban.
Menyembelih binatang korban hanya boleh dilaksanakan setelah selesai solat hari raya Aidiladha dan berlanjutan sehingga akhir hari Tasyriq, iaitu tiga hari selepas solat hari raya Aidiladha. Oleh itu, penyembelihan haiwan korban boleh dilaksanakan pada 10, 11, 12 dan 13 Dzulhijjah.
Imam Syafie r.h berkata:
โ€œWaktu menyembelih haiwan korban adalah ketika imam telah selesai solat Aidiladhaโ€ฆApabila hari-hari Mina telah berlalu (tarikh 11, 12 dan 13 Dzulhijjah), tidak boleh lagi menyembelih korban.โ€ โ€“ Rujuk Kitab Mukhtasar Kitab al-Umm fi al-Fiqh karya Imam Syafie, edisi terjemahan bertajuk Ringkasan Kitab al-Umm, Peringkas dan peneliti Hussain Abdul Hamid Abu Nashir Nail, Pustaka Azzam, Jakarta (2004), jil. 1, m.s. 737.
Sabda Rasulullah s.a.w:
ุฅูู†ู‘ูŽ ุฃูŽูˆู‘ูŽู„ูŽ ู…ูŽุง ู†ูŽุจู’ุฏูŽุฃู ุจูู‡ู ูููŠ ูŠูŽูˆู’ู…ูู†ูŽุง ู‡ูŽุฐูŽุง ู†ูุตูŽู„ู‘ููŠ ุซูู…ู‘ูŽ ู†ูŽุฑู’ุฌูุนู ููŽู†ูŽู†ู’ุญูŽุฑู ููŽู…ูŽู†ู’ ููŽุนูŽู„ูŽ ุฐูŽู„ููƒูŽ ููŽู‚ูŽุฏู’ ุฃูŽุตูŽุงุจูŽ ุณูู†ู‘ูŽุชูŽู†ูŽุง ูˆูŽู…ูŽู†ู’ ุฐูŽุจูŽุญูŽ ููŽุฅูู†ู‘ูŽู…ูŽุง ู‡ููˆูŽ ู„ูŽุญู’ู…ูŒ ู‚ูŽุฏู‘ูŽู…ูŽู‡ู ู„ุฃู‘ูŽู‡ู’ู„ูู‡ู ู„ูŽูŠู’ุณูŽ ู…ูู†ู’ ุงู„ู†ู‘ูุณููƒู ูููŠ ุดูŽูŠู’ุก
Maksudnya:
โ€œSesungguhnya perkara pertama yang kita mulakan pada hari ini (Aidiladha) ialah kita solat kemudian menyembelih (bintang korban). Oleh itu, sesiapa yang melakukan sebegitu dia telah menepati sunnah kami. Sesiapa yang menyembelih sebelum solat, sesungguhnya sembelihan itu hanyalah menjadi daging untuk diberikan kepada keluarganya (sedekah) bukan termasuk binatang korban.โ€ โ€“ Hadis riwayat Muslim di dalam Sahih Muslim, hadis no: 1961
Sabda Rasulullah s.a.w:
ู…ูŽู†ู’ ุฐูŽุจูŽุญูŽ ู‚ูŽุจู’ู„ูŽ ุงู„ุตู‘ูŽู„ุงูŽุฉู ููŽู„ู’ูŠูุนูุฏู’
Maksudnya:
โ€œSesiapa yang menyembelih sebelum dia solat (Aidiladha), dia hendaklah mengulanginya.โ€ โ€“ Hadis riwayat al-Bukhari di dalam Sahih al-Bukhari, hadis no: 5561.
Sabda Rasulullah s.a.w:
ูƒูู„ู‘ู ุฃูŽูŠู‘ูŽุงู…ู ุงู„ุชู‘ูŽุดู’ุฑููŠู‚ู ุฐูŽุจู’ุญูŒ
Maksudnya:
โ€œSeluruh hari-hari Tasyriq merupakan waktu penyembelihan.โ€ โ€“ Hadis riwayat Ahmad di dalam Musnad Ahmad, hadis no: 16151.
2. Haiwan korban tersebut tidak memiliki kecacatan.
Kita hendaklah pastikan bahawa haiwan yang hendak kita korbankan tersebut adalah dari jenis baka yang baik serta tidak memiliki kecacatan seperti buta, tempang, kurus, tanduk patah, telinga terkoyak, lemah dan penyakit lain.
Sabda Rasulullah s.a.w:
ุฃูŽุฑู’ุจูŽุนูŒ ู„ุงูŽ ุชูŽุฌููˆุฒู ูููŠ ุงู„ุฃูŽูŽุถูŽุงุญููŠู‘ู ููŽู‚ูŽุงู„ูŽ ุงู„ู’ุนูŽูˆู’ุฑูŽุงุกู ุจูŽูŠู‘ูู†ูŒ ุนูŽูˆูŽุฑูู‡ูŽุง ูˆูŽุงู„ู’ู…ูŽุฑููŠุถูŽุฉู ุจูŽูŠู‘ูู†ูŒ ู…ูŽุฑูŽุถูู‡ูŽุง ูˆูŽุงู„ู’ุนูŽุฑู’ุฌูŽุงุกู ุจูŽูŠู‘ูู†ูŒ ุธูŽู„ู’ุนูู‡ูŽุง ูˆูŽุงู„ู’ูƒูŽุณููŠุฑู ุงู„ู‘ูŽุชููŠ ู„ุงูŽ ุชูŽู†ู’ู‚ูŽู‰
Maksudnya:
โ€œEmpat jenis binatang yang tidak dibolehkan dalam ibadah korban: Buta sebelah matanya yang jelas butanya, sakit yang jelas sakitnya, tempang yang jelas bengkoknya, tidak berdaya berjalan dan yang tidak mempunyai lemak (kurus).โ€ โ€“ Hadis riwayat Abu Daud di dalam Sunan Abu Dawud, 2420.
3. Tidak menggunting rambut dan memotong kuku.
Bagi mereka yang ingin melaksanakan ibadah korban, dia tidak boleh menggunting rambut dan memotong kukunya semenjak tarikh 1 Dzulhijjah sehingga dia melaksanakan ibadah korban tersebut.
Sabda Rasulullah s.a.w:
ุฅูุฐูŽุง ุฑูŽุฃูŽูŠู’ุชูู…ู’ ู‡ูู„ุงูŽู„ูŽ ุฐููŠ ุงู„ู’ุญูุฌู‘ูŽุฉู ูˆูŽุฃูŽุฑูŽุงุฏูŽ ุฃูŽุญูŽุฏููƒูู…ู’ ุฃูŽู†ู’ ูŠูุถูŽุญู‘ููŠูŽ ููŽู„ู’ูŠูู…ู’ุณููƒู’ ุนูŽู†ู’ ุดูŽุนู’ุฑูู‡ู ูˆูŽุฃูŽุธู’ููŽุงุฑูู‡ู
Maksudnya:
โ€œJika telah masuk sepuluh hari pertama bulan Dzulhijjah dan salah seorang antara kamu semua ingin menyembelih korban, janganlah memotong rambut dan kukunya walau sedikit.โ€ โ€“ Hadis riwayat Muslim di dalam Sahih Muslim, hadis no: 1977.
Larangan memotong rambut ini termasuk juga mencabut mahupun mencukur atau apa-apa cara yang boleh menghilangkan segala jenis rambut dan bulu di badan.
Menurut Imam al-Nawawi r.h:
โ€œYang dimaksudkan dengan larangan memotong kuku dan rambut adalah larangan menghilangkan kuku dengan memotong, mencabut atau dengan cara lain (secara sengaja). Termasuk juga larangan menghilangkan rambut baik sama ada mencukur, memendek, mencabut, membakar, menggunakan sesuatu untuk menghilangkan rambut dan apa jua cara sama ada pada bulu ketiak, misai, bulu ari-ari, rambut atu bulu-bulu lain di bahagain anggota badan yang lain.โ€ โ€“ Rujuk Kitab Syarh Muslim karya Imam al-Nawawi, jil. 13, ms. 138-139. Diukil dari kitab Ahkaam al-โ€˜Iedain fis Sunnah al-Muthaharah karya Syeikh โ€˜Ali bin Hassan al-Halabi al-Atsari, edisi terjemahan dengan tajuk Meneladani Rasulullah Dalam Berhari Raya, Pustaka Imam asy-Syafie, Jakarta (2005), ms. 98.
Bagi mereka yang sengaja mahupun tidak sengaja memotong kuku ataupun rambut sebelum melaksanakan ibadah korban, memadai dia memohon keampunan kepada ALLAH dengan bersungguh-sungguh. Dia tidak dikenakan fidyah (tebusan atau denda).
Ibn Qudamah r.h berkata:
โ€œJika perkara itu berlaku, dia hendaklah segera beristighfar (memohon ampun) kepada ALLAH. Menurut ijmak tidak ada fidyah sama sekali, baik dilakukan dengan sengaja atau tidak sengaja.โ€ โ€“ Rujuk Kitab al-Mughni karya Ibn Qudamah, jil. ms. 96. Dinukil dari kitab Ahkaam al-โ€˜Iedain fis Sunnah al-Muthaharah karya Syeikh โ€˜Ali bin Hassan al-Halabi al-Atsari, ms. 99
4. Seekor unta atau lembu boleh dibahagikan kepada 7 bahagian.
Jabir r.a berkata:
ู†ูŽุญูŽุฑู’ู†ูŽุง ู…ูŽุนูŽ ุฑูŽุณููˆู„ู ุงู„ู„ู‘ูŽู‡ู ุตูŽู„ู‘ูŽู‰ ุงู„ู„ู‘ูŽู‡ู ุนูŽู„ูŽูŠู’ู‡ู ูˆูŽุณูŽู„ู‘ูŽู…ูŽ ุนูŽุงู…ูŽ ุงู„ู’ุญูุฏูŽูŠู’ุจููŠูŽุฉู ุงู„ู’ุจูŽุฏูŽู†ูŽุฉูŽ ุนูŽู†ู’ ุณูŽุจู’ุนูŽุฉู ูˆูŽุงู„ู’ุจูŽู‚ูŽุฑูŽุฉูŽ ุนูŽู†ู’ ุณูŽุจู’ุนูŽุฉู
Maksudnya:
โ€œKami pernah menyembelih (haiwan korban) bersama Rasulullah s.a.w ketika di Hudaibiyah. Seekor unta untuk 7 orang dan menyembelih lembu untuk 7 orang bersama-bersama Rasulullah s.a.w.โ€ โ€“ Hadis riwayat Muslim di dalam Sahih Muslim, hadis no: 1318.
5. Boleh berkorban untuk diri sendiri serta ahli keluarganya.
Seseorang dibenarkan berkorban serta berkongsi pahalanya bagi dirinya sendiri serta bagi pihak keluarganya sekalipun jumlah yang ramai dan hanya dengan seekor kambing atau sebahagian dari tujuh bahagian itu.
Athaโ€™ bin Yassar pernah bertanya kepada Abu Ayyub al-Ansori tentang cara berkorban pada zaman Rasulullah s.a.w. Lalu Abu Ayyub menjawab:
ูƒูŽุงู†ูŽ ุงู„ุฑู‘ูŽุฌูู„ู ูŠูุถูŽุญู‘ููŠ ุจูุงู„ุดู‘ูŽุงุฉู ุนูŽู†ู’ู‡ู ูˆูŽุนูŽู†ู’ ุฃูŽู‡ู’ู„ู ุจูŽูŠู’ุชูู‡ู ููŽูŠูŽุฃู’ูƒูู„ููˆู†ูŽ ูˆูŽูŠูุทู’ุนูู…ููˆู†ูŽ
Maksudnya:
โ€œDulu seseorang berkorban seekor kambing untuk dirinya dan keluarganya lalu mereka memakannya dan membahagikannya kepada orang lain.โ€ โ€“ Hadis riwayat al-Tirmizi di dalam Sunan al-Tirmizi, hadis no: 1425.
6. Ibadah korban dilaksanakan di musolla.
Menurut sunnah Nabi s.a.w. solat sunat Aidiladha mahupun Aidilfitri dilaksanakan di musolla. tempat terbuka (seperti padang) sehingga khatib dapat melihat semua hadirin Dalil yang menunjukkan disunnahkan untuk mengerjakan solat sunat Hari Raya di musolla adalah sebuah hadis daripada Abu Saโ€™id al-Khudri r.a, dia berkata:
ูƒูŽุงู†ูŽ ุฑูŽุณููˆู„ู ุงู„ู„ู‘ูŽู‡ู ุตูŽู„ู‘ูŽู‰ ุงู„ู„ู‘ูŽู‡ู ุนูŽู„ูŽูŠู’ู‡ู ูˆูŽุณูŽู„ู‘ูŽู…ูŽ ูŠูŽุฎู’ุฑูุฌู ูŠูŽูˆู’ู…ูŽ ุงู„ู’ููุทู’ุฑู ูˆูŽุงู„ุฃูŽุถู’ุญูŽู‰ ุฅูู„ูŽู‰ ุงู„ู’ู…ูุตูŽู„ู‘ูŽู‰. ููŽุฃูŽูˆู‘ูŽู„ู ุดูŽูŠู’ุกู ูŠูŽุจู’ุฏูŽุฃู ุจูู‡ู ุงู„ุตู‘ูŽู„ุงูŽุฉู.
Pada hari Aidilfitri dan Aidiladha, Rasulullah s.a.w. keluar menuju musholla. Ketika itu yang pertama baginda lakukan adalah solat Hari Raya. โ€“ Hadis riwayat Imam al-Bukhari di dalam Shahihnya, no: 956.
Sebagaimana yang telah kita maklum solat di Masjid Nabawi adalah lebih baik daripada solat 1000 kali di masjid lain selain Masjidil Haram. Namun ternyata meskipun dengan keutamaan sebesar ini Rasulullah s.a.w. tetap memerintahkan para sahabat untuk mendirikan solat Hari Raya di musolla. Ibnu Qudamah r.h di dalam al-Mughni (jilid 3, ms. 260) berkata:
โ€œMengerjakan solat Hari Raya di musholla adalah sunnah, kerana dahulu Nabi s.a.w. keluar ke tanah lapang dan meninggalkan masjidnya (iaitu Masjid Nabawi). Demikian pula para khulafaโ€™ al-Rasyidin. Dan ini merupakan kesepakatan kaum muslimim. Mereka telah sepakat di setiap zaman dan tempat untuk keluar ke tanah lapang ketika solat Hari Raya.โ€
Oleh itu disunnahkan melaksanakan ibadah korban di tanah lapang yang digunakan untuk mengerjakan solat Aidiladha (musolla) demi memperlihatkan syiar Islam.
Menurut Ibn Umar r.a, Nabi s.a.w telah bersabda:
ูƒูŽุงู†ูŽ ุฑูŽุณููˆู„ู ุงู„ู„ู‘ูŽู‡ู ุตูŽู„ู‘ูŽู‰ ุงู„ู„ู‘ูŽู‡ู ุนูŽู„ูŽูŠู’ู‡ู ูˆูŽุณูŽู„ู‘ูŽู…ูŽ ูŠูŽุฐู’ุจูŽุญู ูˆูŽูŠูŽู†ู’ุญูŽุฑู ุจูุงู„ู’ู…ูุตูŽู„ู‘ูŽู‰
Maksudnya:
โ€œSudah menjadi kebiasaan baginda menyembelih dan berkorban di musolla.โ€ โ€“ Hadis riwayat al-Bukhari di dalam Sahih al-Bukhari, hadis no: 5552.
7. Sunnah menyembelih sendiri haiwan korban.
Sunnah dan afdal mereka yang ingin melaksanakan ibadah korban tersebut agar menyembelih haiwan korbannya dengan tangannya sendiri.
Anas r.a berkata:
ุถูŽุญู‘ูŽู‰ ุงู„ู†ู‘ูŽุจููŠู‘ู ุตูŽู„ู‘ูŽู‰ ุงู„ู„ู‘ูŽู‡ู ุนูŽู„ูŽูŠู’ู‡ู ูˆูŽุณูŽู„ู‘ูŽู…ูŽ ุจููƒูŽุจู’ุดูŽูŠู’ู†ู ุฃูŽู…ู’ู„ูŽุญูŽูŠู’ู†ู ุฃูŽู‚ู’ุฑูŽู†ูŽูŠู’ู†ู ุฐูŽุจูŽุญูŽู‡ูู…ูŽุง ุจููŠูŽุฏูู‡ู
Maksudnya:
โ€œNabi s.a.w pernah berkorban dengan dua ekor kambing biri-biri yang bagus lagi bertanduk. Baginda menyembelih kedua-duanya dengan tangan baginda sendiri.โ€ โ€“ Hadis riwayat al-Bukhari di dalam Sahih al-Bukhari, hadis no: 5565.
Namun, dibolehkan juga bagi mereka yang ingin berkorban mewakilkan penyembelihan kepada orang Islam yang lain.
8. Menyembelih haiwan korban mengikut sunnah.
Hendaklah menyembelih haiwan korban menggunakan objek yang tajam seperti pisau dan dilakukan dengan cepat agar haiwan tersebut mati dengan serta-merta. Sebelum upacara menyembelih diadakan, baringkan haiwan korban tersebut pada sebelah sisi kirinya agar mudah memegang pisau dengan tangan kanan dan memegang atau menahan lehernya dengan tangan kiri. Ketika menyembelih hendaklah membaca (ุจูุณู’ู…ูŽ ุงู„ู„ู‡ู ูˆูŽุงู„ู„ู‡ู ุฃูŽูƒู’ุจูŽุฑ).
Anas r.a berkata:
ุถูŽุญู‘ูŽู‰ ุงู„ู†ู‘ูŽุจููŠู‘ู ุตูŽู„ู‘ูŽู‰ ุงู„ู„ู‘ูŽู‡ู ุนูŽู„ูŽูŠู’ู‡ู ูˆูŽุณูŽู„ู‘ูŽู…ูŽ ุจููƒูŽุจู’ุดูŽูŠู’ู†ู ุฃูŽู…ู’ู„ูŽุญูŽูŠู’ู†ู ุฃูŽู‚ู’ุฑูŽู†ูŽูŠู’ู†ู ุฐูŽุจูŽุญูŽู‡ูู…ูŽุง ุจููŠูŽุฏูู‡ู ูˆูŽุณูŽู…ู‘ูŽู‰ ูˆูŽูƒูŽุจู‘ูŽุฑูŽ ูˆูŽูˆูŽุถูŽุนูŽ ุฑูุฌู’ู„ูŽู‡ู ุนูŽู„ูŽู‰ ุตูููŽุงุญูู‡ูู…ูŽุง
Maksudnya:
โ€œNabi s.a.w pernah berkorban dengan dua ekor kambing biri-biri yang bagus lagi bertanduk. Baginda menyembelih kedua-duanya dengan tangan baginda sendiri dengan menyebut nama ALLAH dan bertakbir seraya meletakkan kaki baginda pada lambung keduanya.โ€ โ€“ Hadis riwayat al-Bukhari di dalam Sahih al-Bukhari, hadis no: 5565.
Ketika menyembelih kita hendaklah mengerat salur udara, kerongkong dan saluran darah leher haiwan tersebut tanpa mengerat gentian saraf di dalam tulang belakang. Darah dari anggota badan haiwan korban tersebut hendaklah dialirkan keluar sepenuhnya sebelum melapahnya.
9. Daging korban tersebut boleh dimakan, disedekah dan dihadiahkan.
Sunnah bagi keluarga yang melakukan ibadah korban turut memakan sebahagian daging, menghadiahkan sebahagiannya kepada orang lain dan mensedekahkan sebahagian yang lain. Malah, mereka juga boleh menyimpan daging tersebut.
Sabda Nabi s.a.w:
ููŽูƒูู„ููˆุง ูˆูŽุงุฏู‘ูŽุฎูุฑููˆุง ูˆูŽุชูŽุตูŽุฏู‘ูŽู‚ููˆุง
Maksudnya:
โ€œMakan dan simpanlah serta sedekahkanlah (daging korban itu).โ€ โ€“ Hadis riwayat al-Muslim di dalam Sahih al-Muslim, hadis no: 1971.
10. Tidak boleh mengupah tukang sembelih dengan daging korban.
Sudah menjadi lumrah bagi masjid-masjid di Malaysia memberi tukang sembelih daging korban tersebut sebagai upah bagi kerjanya. Perbuatan ini bertentangan dengan syarak dan dilarang keras oleh Rasulullah s.a.w. Upah kepada tukang sembelih hendaklah diberikan menggunakan harta sendiri dan bukannya dari hasil daging binatang korban itu.
Ali r.a berkata:
ุฃูŽู…ูŽุฑูŽู†ููŠ ุฑูŽุณููˆู„ู ุงู„ู„ู‘ูŽู‡ู ุตูŽู„ู‘ูŽู‰ ุงู„ู„ู‘ูŽู‡ู ุนูŽู„ูŽูŠู’ู‡ู ูˆูŽุณูŽู„ู‘ูŽู…ูŽ ุฃูŽู†ู’ ุฃูŽู‚ููˆู…ูŽ ุนูŽู„ูŽู‰ ุจูุฏู’ู†ูู‡ู ูˆูŽุฃูŽู†ู’ ุฃูŽุชูŽุตูŽุฏู‘ูŽู‚ูŽ ุจูู„ูŽุญู’ู…ูู‡ูŽุง ูˆูŽุฌูู„ููˆุฏูู‡ูŽุง ูˆูŽุฃูŽุฌูู„ู‘ูŽุชูู‡ูŽุง ูˆูŽุฃูŽู†ู’ ู„ุงูŽ ุฃูุนู’ุทููŠูŽ ุงู„ู’ุฌูŽุฒู‘ูŽุงุฑูŽ ู…ูู†ู’ู‡ูŽุง. ู‚ูŽุงู„ูŽ ู†ูŽุญู’ู†ู ู†ูุนู’ุทููŠู‡ู ู…ูู†ู’ ุนูู†ู’ุฏูู†ูŽุง
Maksudnya:
โ€œNabi s.a.w pernah menyuruhku menyempurnakan seekor unta milik baginda kemudian menyedekahkan daging, kulit dan pelindung yang dikenakannya serta aku juga tidak memberi apa pun kepada tukang sembelih tersebut. Dia berkata: Kami memberinya dengan harta kami sendiri.โ€ โ€“ Hadis riwayat Muslim di dalam Sahih Muslim, hadis no: 1317.
Demikianlah beberapa sunnah Rasulullah s.a.w ketika melaksnakan ibadah korban sempena sambutan Aidiladha. Oleh itu, kita hendaklah bersungguh-sungguh mengamalkan sunnah-sunnah tersebut.
Berbahagialah orang-orang yang diberi taufik oleh ALLAH dalam beribadah kepada-NYA dengan mengikuti sunnah Nabi-NYA dan tidak mencampu-adukkannya dengan amalan bidโ€™ah.

 

ย sumber: Mohd Yaakub bin Mohd Yunus

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *