Apakah Kaitan Toksin Dan Tiroid Dalam Badan Kita?

Apa itu kelenjar tiroid?

Kelenjar tiroid adalah salah satu dari kelenjar terbesar pada tubuh manusia. Kelenjar ini dapat ditemui di bahagian depan leher, dan berfungsi untuk mengawal kelajuan tubuh membakar tenaga, menghasilkan protein, dan sensitivity tubuh terhadap hormon lainnya. Tiroid mengeluarkan dua hormon penting iaitu Triiodotironin dan Tiroksin. Hormone ini mengawal metabolisme dengan cara mengalir bersama darah dan memicu sel untuk mengubah lebih banyak glukosa. Jika Tiroid mengeluarkan terlalu sedikit Triodotironin dan Tiroksin, maka tubuh akan merasa sejuk, letih, kulit kering dan berat badan bertambah.
 
 
Jika kita lihat melalui system thyroid/tiroid tubuh kita, kelenjar dan hormones manusialah yang mengawal system thyroid kita dan system thyroid yang lemah inilah penyebab kepada badan kita lebih mudah untuk dimasuki toxin dan menganggu kebolehan tubuh kita untuk detoxify. Dalam masa yang sama jumlah toxin dalam badan kita semakin meningkat dan menganggu system thyroid kita dan pastinya menganggu kualiti kehidupan harian kita. Depression, pertambahan berat badan, keletihan, hilang ingatan dan potensi untuk diserang penyakit kronik seperti heart disease. Apabila kita mebuang toxin dalam badan (detox), keseluruhan system tubuh akan meningkat dan kesihatan kita akan bertambah baik.
Note:
Apa itu toxin??? Racun ke parasit ke? Toxin adalah bahan buangan beracun dalam badan kita atau kita boleh fikir sebagai bahan yang menganggu kesihatan dan gaya hidup kita.
 
#tiroid #thyroid #toxin #hormon #detox #kansertiroid #kanser

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *